Kozmetika - Bőrápolás

Bőrünk típusa

Mindennek, amit ápolni akarunk, ismernünk kell a struktúráját. Sokféle bőrt különböztetünk meg.
Itt a normális, a zsíros, a száraz, a vegyes bőrről beszélünk. A többi típus: az allergiás, stb. bőr kezelése orvost igényel.
A normális bőr a természet adománya, amelyet rendszeres ápolással kell megőrizni. Az ilyen bőr sima, vérellátása jó, finom pórusú, rugalmas, színei üdék, érzékenysége megfelelő. A napot is jól tűri, és minden ingerre normálisan reagál.
A zsíros bőr egyáltalán nem eszményi. Pórusai tágak, gyakran mitesszeres, vérellátása rossz, színe sápadt vagy sárgásszürke, zsírosan fénylő. Hámrétege erős és vastag; gyakran emiatt tisztátalan a bőr.
Száraz bőrrel gyakorta már fiatal lányoknál találkozunk. Érettebb nőknél még gyakoribb. Minthogy ez a bőrtípus különösen ki van téve károsodásoknak, nagyon gondos ápolást igényel. A száraz bőr vékony és áttetsző, finom pórusú, gyakran érzékeny.
A vegyes bőr az eddig említett három csoportból tevődik össze. Az orron és az állon zsírosan fénylő, jellemzői a nagy pórusok és a mitesszerek. Az arc, a homlok és a szem körüli részek viszont szárazak, pikkelyesek és ingerekre érzékenyek.