Kozmetika - Bőrápolás

Borogatások

A borogatás értelme és célja, hogy a bőrt előkészítsük valamilyen kozmetikai kezelésre. A nedves, meleg vagy forró borogatás tágítja a pórusokat, és elősegíti a vérellátást.
Egyszerűbb a dolog, ha valaki segíti közben - de természetesen egyedül is csinálhatjuk.
Tisztítsuk meg az arcunkat és nyakunkat alaposan lemosókrémmel. Feküdjünk hanyatt. Előzetesen készítsük el a megfelelő főzetet. Ezt egy maréknyi gyógyfűből - kamilla-, hársfavirág vagy borsmenta - főzzük; ha felforrt, szűrjük le.

A borogatást forrón, de nem túl forrón kell feltenni; legyen a hőfoka olyan, hogy jólessen.
A főzeten kívül tartsunk készenlétben egy dörzstörülközőt. Ezzel takarjuk be arcunkat, hogy tovább melegítsen a főzet. Sose feledkezzünk meg róla: még mielőtt kihűlne, tegyünk arcunkra friss borogatást! Sosem szabad kihűlnie a bőrön. Amíg kicseréljük a borogatást, arcunkat takarjuk be könnyű, száraz kendővel. Legalább ötször ismételjük meg a borogatást. Ezek után az arc készen áll a további kezelésre (maszk, pakolás stb.).
A borogatásoknak ez a fajtája csaknem valamennyi bőrtípusra alkalmas. Csak a száraz bőr reagál kedvezőtlenül, és az olyan bőr, amelynek könnyen kipattannak az erecskéi.

Váltogatott borogatásokra is érvényes ugyanez a korlátozás, amely ezen kívül érinti még a nyugtalan, kivörösödött (ideges) bőrt is.
A váltogatott borogatás hatására egészen rövid idő alatt fölfrissül a bőr. Aki fáradt, kimerült és szeretne gyorsan derűsnek és kipihentnek látszani, ezt használja. Erős élénkítő hatása annak köszönhető, hogy rendkívüli módon ösztönzi a bőr vérellátását.
Két tálat készítsünk elő: az egyikben legyen a forró gyógynövényfőzet, a másikban igen hideg víz. Kezdje a forró borogatással (2 percig), aztán egészen rövid ideig (mintegy 20 másodpercre) a hideg következzék. Ötszöri váltogatás után a hideg vízzel fejezzük be a borogatást. Ezt követően finoman ütögessük bőrünket egy kevés táplálókrémmel.
A borogatások után pedig térjünk át a maszkokra!
Ezek az arcápolás felülmúlhatatlan módszerei. Bámulatos, hogy a felhasználható anyagok milyen nagy választékával rendelkezünk. Mégis tanácsos, hogy hetenként csak egyszer alkalmazzuk. Hogyan kell elkészíteni és alkalmazni a maszkot? Igaz tudjuk azt, hogy már nagyon sok féle maszk készen megvásárolható, de mégis a házilag készített maszkok használata nagyobb eredménnyel jár, egyes vélemények szerint.

Először tisztítsuk meg alaposan az arcunkat (föltéve, hogy a maszkkészítést nem előzte meg borogatás!), a bőr érzékeny részeit (a szem és az ajak körül) olajozzuk be, és fejünk hajas részét takarjuk be kendővel. Aztán ecsettel vigyük föl a maszkot, s fedjük be vele egész arcunkat a hajunkig és a nyak elülső részét. A szemhéj, a szemöldök és a szem alatti gyönge bőr, továbbá az ajak maradjon szabadon.
Amíg a maszk kifejti hatását, maradjunk hanyatt fekve (sosem szabad közben járkálni!), és engedjük el magunkat. Előzően tegyünk szemünkre sötét teával átitatott vattacsomócskát. (mást is lehet alkalmazni).
A szükséges hatóidő (ez maszkoknál változó) után mossuk le arcunkat langyos vízzel, majd öblítsük le hideggel és bőrünket krémezzük be. Ennyi volt az általános bevezetés. Most térjünk rá a maszk megválasztására!
Nagyon hatásosak az itt következő maszkok, amelyek házilag is elkészíthetők.

Élesztőmaszk

Morzsoljunk szét valamennyi élesztőt langyos tejben, és addig keverjük, míg kenhető nem lesz. Ezzel a masszával kenjük be arcunkat ecset segítségével, egyenletes rétegben. Most várjunk 15-20 percig, amíg a fölkent maszk meg nem dermed, akkor mossuk le. Utána alkalmazzunk hideg borogatást.
Ez a maszk tisztító és kisimító hatású, fokozza a vérellátást. Különösen tisztátlan bőr (mitesszer, gennyes pattanás) esetében ajánlható.

Túrómaszk

Csodálatosan frissítő, tápláló és tisztító hatású. Ez a maszk nagyon érzékeny bőrre is alkalmazható. Másfél evőkanál friss túrót tejjel és egy fél teáskanál mézzel keverjünk krémmé, majd kenjük arcunkra. Ügyeljünk rá, hogy különösen bőven jusson belőle a szájszöglet, az ajak és a szem körüli részekre.
20 perc múlva tejbe mártott vattacsomóval gondosan mossuk le a masszát.

Tojássárgája-maszk

Ránc- és redőképződés ellen jó megelőző szer. A tojássárgája koleszterint és lecitint, tehát olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyeknek nagy a mélységi hatásuk.
Keverjünk el egy tojássárgáját némi citromlével és egy kanál étolajjal. Hozzáadhatunk egy kevés citromhéjreszeléket is. A citromhéj illóolajat tartalmaz, amely fáradt, petyhüdt, kimerült bőrre igen élénkítő hatású. Ennek ellenére ajánlatos az elővigyázatosság, mivel sokan allergiások az illóolajokra. A masszát lapos ecsettel vigyük föl. Elég sokáig (20-30 percen át) hagyjuk fenn, hogy kifejthesse hatását, azután meleg tejjel mossuk le.

Uborkamaszk

Használata idényjellegű. Hámozzunk meg vastagon egy salátauborkát, és a lehámozott héjszeleteket rakjuk, sűrűn egymás mellé az arcunkra. 20 perc elteltével bőre ismét szép friss. Különösen jól hat a maszk a nagy pórusú bőrre. Ezzel azonban még korántsem merítettük ki az uborka témáját. Mint régi népi gyógyszer nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is felhasználható. Vegyük csak a nyers, sózatlan uborkalét, és igyunk belőle naponta két evőkanálnyit; ez tisztítja a vért, és fokozza a külső kezelés eredményességét, különösen, ha az arcbőr hajlamos csomócskaképződésre.
Az uborkálé enyhén összehúzó, élénkítő, frissítő hatású. Másfajta maszkok készítéséhez is alkalmazhatunk valamennyi uborkalevet.

Mandulakorpamaszk

A legtöbb bőrtípusra (az érzékeny és száraz bőr kivétel!) csodálatosan hat. Rendszeres alkalmazása valóban meglepően eredményes. Mint a maszk felrakása előtt mindig, bőrünket alaposan tisztítsuk meg, itt speciálisan előbb arclemosóval. Azután lágyan masszírozzunk zsíros táplálókrémet bőrünkbe, mivel a mandulakorpa a természetes bőrzsírból olyan sokat fölvesz, hogy az arc túlságosan szárazzá válhat. Most a korpát tejjel pasztává kell keverni, majd egyenletesen az arcunkra vinni. A maszk 15-20 perc alatt megszárad a bőrön. Most a megszáradt korpát levehetjük, s arcunkat tisztítsuk meg meleg vízzel. Még egy útmutatás az érzékeny, száraz bőrre vonatkozóan: tej helyett használhatunk étolajat. Az ilyen keveréket ez a bőrtípus nagyon jól tűri.

Gyógyföldmaszk

Vásároljunk a drogériában, illatszerboltban 100 gramm gyógyföldet, és keverjünk össze belőle két evőkanálnyit annyi forró vízzel, kamillateával vagy sárgarépalével, hogy kenőcsszerű pépet kapjunk. Tegyünk még hozzá néhány csepp citromlét és étolajat. A pépet melegen ecseteljük arcunkra, ügyelve rá, hogy a szem tájéka, a szemöldök és az ajak szabadon maradjon.
Ez a maszk ideges bőrre csakis sok zsír hozzáadásával ajánlható. Az ilyen bőr ellenőrizhetetlen mimikái mozgásokkal reagál ingerekre, a megszáradt maszk széttöredezhet. Olaj vagy zsír hozzáadása simulékonnyá teszi. Egyébként minden más típusú bőr igen jól tűri, és különösen hasznos a tisztátlan arcbőr számára. Aszerint, hogy feszessé tevő hatást kívánunk e elérni, vagy gyógyító hatást, a maszkot 10 vagy 20 percig tartsuk az arcunkon. Minthogy a gyógyföld gyorsan megköt és feszül, sosem szabad túl sokáig a bőrön hagyni! Citromos vízzel mossuk le. Utána kedvező érzetet kelt az enyhe fejmasszázs zsíros krémmel vagy bőrolajjal.
A gyógyföld kétségtelenül a természetnek olyan ajándéka, amelyet nyugodtan használhat: nincs hamisítva. Már az ősidőkben is tudta az ember tapasztalatból, hogy sok testi károsodás gyógyítható föld segítségével. A múlt században Sebastian Kneipp, aki sok érdemet szerzett a természetes gyógymódok alkalmazásával, fölismerte az agyag értékes tulajdonságait.
A gyógyföld mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazható. Itt a gyógyító és kozmetikai hatások kiegészítik egymást. A gyógyföld rendbe hozza a renyhe bélműködést, eltávolítja a méreg-és rothadási anyagokat, megszünteti a bélrekedést és bélgörcsöt -egyszóval szabályozza az emésztést, és ilyen módon az alkalmazása hozzájárul a kellemes közérzethez. S ezzel máris elértünk egyfajta kozmetikai célt. A jó közérzet az arcon is meglátszik. Az emésztőszervek méregtelenítése javítja a bőrt is, eltünteti a pattanásokat, a bőr tisztátlanságait.
A gyógyföld külsőleges alkalmazása kettős célt szolgál: segítségével megszüntetjük a bőr károsodásait, fiatalítjuk, feszessé és széppé tesszük az arcbőrt.
Míg a borogatásokkal előkészítjük bőrünket a további kezelésre, a maszkokkal pedig a bőr jobb vérellátásáról, megtisztításáról és simává tételéről gondoskodunk, addig a pakolások mindkét hatással rendelkeznek - de másképpen kell alkalmaznunk őket.


A maszkkal ellentétben a pakolás alkalmas a gyönge, érzékeny, ideges és allergiás bőr ápolására is. Mind a maszk, mind a pakolás felvihető melegen is, hidegen is. 20 percig maradhatnak a bőrön. Hogy hideg vagy meleg maszkot, illetve pakolást használunk-e, az egyrészt bőrének típusától, másrészt a maszk, illetve a pakolás alapanyagától függ. Ha szervetlen anyagot, pl. gyógyföldet használunk, akkor tetszésétől függ, hogy hidegen vagy melegen alkalmazzuk-e. Ha azonban szerves anyagból, pl. lisztből, készítsük a pakolást, akkor csak hidegen szabad felvinni, mivel a liszt megduzzad, és ragacsossá válik.
Csomagoltan is rendelkezésre állnak kész preparátumok mindenféle típusú bőrre. Így vannak zsíros, csomócskaképződésre és gennyes pattanásokra hajlamos bőr számára alkalmas klorofilpakolások; túlzsíros arcra jók a gyógyföldpakolások (amelyekhez porított gyógyfüveket - cickafark, martilapu stb. - is tesznek).
Ha otthon akarjuk elkészíteni a pakolást, fontoljuk meg: a pakolásnak vagy az a célja, hogy táplálja, vagy az, hogy simává tegye a bőrt. Mind a két hatás egyszerre nem érvényesülhet. A pakolás hőmérséklete mindig lényeges szerepet játszik.
Amikor a pakolás már fent van, arcunkat befedhetjük vattával, ezáltal növekszik a test saját hőmérséklete, és ennek következtében a bőr jól felszívja a pakolás hatóanyagait.

Íróporpakolás

Ez táplálja, és simává teszi a bőrt, s enyhe összehúzó hatású. Keverjünk két teáskanál íróport meleg vízzel vagy gyógynövényfőzettel jól kenhető péppé. Vigyük föl az arcunkra és a nyakunkra, s mintegy 20 percig hagyjuk fenn, hogy jól beszívódjék. Utána langyos vízzel öblítsük le.

Eukaliptuszpakolás

Enyhíti az arc neuralgikus fájdalmait. Egy liter forró vízhez adjunk két teáskanál eukaliptuszt. Mártsunk be egy kendőt, és meglehetősen forrón helyezzük az arcunkra. A pakolás után mossuk le az arcunkat hideg vízzel, aztán kenjünk bőrünkre megszokott táplálókrémét. Ha bőrünk hajlamos erecsketágulatokra, ne alkalmazzuk ezt a pakolást!