Kozmetika - Bőrápolás

Arcápolás

Amilyen fontos, hogy esti lefekvése előtt fogat mossunk, éppen annyira szükséges az is, hogy bőrünket megtisztítsuk a szennyeződéstől. Máskülönben bármit is teszünk arcbőrünkért, hasztalan fáradság. Hogyan történjék hát az arc megtisztítása? Hogyan távolítsuk el bőrünkről a számtalan piszokrészecskét, hogyan szabadítsuk meg eltömött pórusainkat a krém- és púdermaradványoktól? Ez a különböző bőrtípusok esetében eléggé eltérő. Erre a célra már napjainkra különböző arctisztító tonikok és szerek alkalmazhatóak. Használatukat természetesen az arcbőrünk típusához kell igazítani.
Normális bőr esetében minden megengedett: lágyított víz, szappan, arctonik, arctej. A bőrre simuló emulziók mélyen behatolnak a pórusokba, és megkötnek szennyet, púdermaradványokat, make-up-ot. Az arctejet finom, fölfelé irányuló mozdulatokkal egyenletesen felvisszük, majd nedves vattacsomóval (a száraz vattacsomó szálakat hagy!) ismét letöröljük (a vattacsomót sűrűn váltogatva). Eközben nyissa ki a száját, hogy bőre megfeszüljön, de csak annyira, hogy ne vessen ráncot, és ne feszüljön túl; a naponta túlfeszített bőr ugyanis petyhüdtté, ráncossá lesz.
Utótisztításként s a vérrel való jobb ellátás érdekében egy kevés arctonikkal átitatott vattacsomóval ütögesse végig az arcát. Ennyi az egész.
A száraz bőrrel már nehezebb a dolgunk. Az ilyen bőr ugyanis különösen kényes, ezért kétszeres gonddal kell ápolnunk. Csak lágyított vizet vegyen, és sose használjon szappant (legföljebb túlzsírozott bébiszappant!), sem pedig erősen alkoholos arclemosót. A száraz bőrnek jót tesz a lemosókrém vagy az arctej. Utótisztításra és felfrissítésre a legcélszerűbb a gyógyfüvek (cickafark vagy kamillavirág) felhígított főzete. Ez a bőrt igen finoman tisztítja meg, anélkül, hogy megtámadná.
A zsíros bőr rendszeres, a sajátságait figyelembe vevő ápolással normalizálható. A meleg és hideg vízzel történő váltakozó lemosás még jobb, mert a meleg víz oldja a zsírréteget. Míg normális bőrre arctej használható, addig a zsíros bőr gyógynövényekből készült, legfeljebb 30%-os alkoholtartalmú arclemosót kíván. Tisztítás után ajánlatos az arc enyhe végigütögetése, e bőrtípus különösképpen igényli a vérellátás erőteljes fokozását.
Mind a vérellátás intenzívebbé tételére, mind pedig a bőr fertőtlenítésére igen alkalmas a kvarcolás. Ezt akár kozmetikai szalonban, akár otthon megkaphatja, hiszen a kereskedelemben kaphatók kvarclámpák. Előzetesen azonban kérdezze meg orvosát, mert minden bőr másképpen reagál! Ha kvarcol, a lámpának legalább 1 méter távolságban kell lennie az arctól, és a szemet szemüveg védje.
Sok nő vegyes bőrű. Ennél a típusnál másfajta a bőr az arc közepén, mint oldalán. Többnyire az áll és az orr körüli felületek és a homlok egy része zsíros. A bőr többi része száraz. Amikor tehát az arcát tisztítja, legyen tekintettel a száraz helyekre, amelyek érzékenyebbek. Ezért ugyanazokat a szereket használja, mint a száraz bőrűek: lemosókrémet vagy arctejet. Természetesen itt is van mód okos kombinálásra: zsírtalanító készítményeket kenjen fel a valóban zsíros és tisztátalan részekre, bőre többi részét pedig kezelje a normális arcbőrre alkalmas szerekkel. Követendő normaként azt mondhatjuk: ha a bőr túlnyomórészt zsíros - kezeljük zsíros bőrként; ha túlnyomórészt száraz - kezeljük száraz bőrként.

Szépítőmaszkok, pakolások és borogatások a bőr ápolásának ősrégi módszerei. Erre a célra már évszázadokkal ezelőtt fölhasználták a természet adományait. Ha némileg kifinomultabban is, ma ugyanazokat az anyagokat alkalmazzuk: gyógyfüveket, élesztőt, gyógyföldet, tejet, túrót stb. Ezek igazi csodaszerek, és bárki számára elérhetők.